måndag 11 februari 2013

Frankenstein (1931)

För filmintresserade finns nu några måsten ute i butikerna, och till osedvanligt förmånligt pris. Universal har gett ut en rad av sina klassiska skräckfilmer på Blu-ray, i otroligt fint restaurerade versioner. Filmerna får helt nytt liv och blir på ett intressant sätt mycket mer sevärda, då åratal av slitage och blessyrer är borta i HD-versionerna. Skillnaden är stor även jämfört med DVD-utgåvorna från 2005.

Jag köpte Frankenstein (1931) och Creature from the Black Lagoon 3D (1954) till smått otroliga priset av 6,99 e/styck (Anttila).

Frankenstein är restaurerad både till bild och ljud. Bilden lider inte längre av smuts och skrap, och inte heller av s.k. gate weave, d.v.s. att bilden "hoppar" p.g.a. dåliga toleranser antingen i kameran eller i skanningen. Detta kan avhjälpas digitalt idag, liksom flicker och fluktuationer p.g.a ljusläckage i kameran eller under kopieringen. 

Ljudet på en över 80 år gammal inspelning motsvarar förstås inte dagens teknik, men sus, brus och knäpp från de gamla Western Electric-inspelningarna är borta, och både dialog och musik hörs bra. Resultatet är att jag för första gången drogs in i intrigen på allvar. Filmen funkar, över 80 år gammal, till och med för min lilla medpublik med några tonåringar, uppvuxna med de senaste digitala effekterna.


Boris Karloff som Frankensteins monster gör förstås ikonen av alla filmmonster, men även det övriga gardet gör ett hyggligt jobb. Då man inte längre hakar upp sig på tekniska brister, märker man också hur modern filmen i tiderna måste ha varit – James Whale var tydligt inspirerad av den tyska gotiska stilen, och använde mycket kameraåkningar, skuggor, och andra suggestiva element. Scenerna i laboratoriet med alla elektriska apparater är fortfarande i mitt tycke oöverträffade.

Själva upplägget och moderniseringen av Mary Shelleys Frankenstein-bok från 1800-talet klingar fortfarande alldeles trovärdigt; Dr Frankenstein har tämjt den urelektricitet som i tiderna skapade livet på jorden – detta upplägg använde alltså producenten Carl Laemmle Jr och regissören James Whale tjugo år innan Miller och Urey gjorde sina berömda experiment med blixtar i labbkolvar fyllda med metan, ammoniak, koldioxid och väte.

För samlarna: alla de scener som i många tidigare tv- och VHS-versioner censurerats, finns med (de fanns med även på DVD).  

Mångsidig information om filmen och dess ursprung, samt Universals skräckfilmer, kommer fram i dokumentärerna och kommentarspåren – det mesta materialet är dock det samma (i SD-format) som från DVD-utgåvan. En kort HD-film om hur Universal restaurerar sin filmer är i princip också den samma man sett på ett par andra Blu-ray-skivor: intressant, men kunde gå ännu mer in på detaljerna.

Återkommer till Creature of the Black Lagoon då jag har en 3D-tv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar