söndag 16 juni 2013

Three Kings (1999)

Vissa krigsfilmer beskrivs ibland som ”autentiska” eller ”realistiska”. Det är förstås rent och skärt skitsnack, eftersom spelfilmer är fiktion med skådespelare, och inte närmelsevis kan beskriva det meningslösa helvete ett riktigt krig, och riktiga väpnade konflikter utgör.  

Three Kings, som handlar om tre amerikanska soldater som försöker lägga rabarber på Saddams guld i efterdyningarna av det första kriget i Persiska viken 1991, är ändå en av de få som på ett trovärdigt sätt lyckas fånga krigets absurditeter, godtyckligheter och slumpmässigheter. Och även de komiska och skrattretande händelser som uppstår i en kaotisk situation där politikenas, generalernas, och massmedias högtravande mål och motiveringar avslöjas som de banaliteter de oftast är.

Egentligen är det fel all klassificera Three Kings som en krigsfilm. Men ”absurd, svart komedi” är inte heller rätt etikett. De tragiska inslagen är för många. Filmen är också förstås ett politiskt ställningstagande mot USA:s eviga krig, utkämpade av trupper som antingen består av nyttiga ”patriot”-idioter, eller cyniska och trötta, tänkande soldater som genomskådat bluffarna, hyckleriet och skenheligheten. En sällsamt underhållande, och samtidigt tankeväckande film. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar