måndag 17 juni 2013

Frost/Nixon (2008)

Jag är så gammal att jag minns då Richard Nixon som den förste amerikanske presidenten någonsin avgick under sin period på grund av den s.k. Watergate-skandalen. Yngre läsare/tittare kanske inte känner historien lika bra - kanske inte mer än att de vagt känner till upprinnelsen till varför man idag kopplar efterleden ”-gate” till alla politiska skandaler.

Det är också onödigt att gå in på själva historien här, filmen Frost/Nixon handlar inte om inbrottet i Watergate-kvarteret eller den påföljande skandalen, utan om den uppmärksammade tv-intervju som David Frost gjorde med Nixon efter att han avgått, och där han till sist lyckades klämma en halvhjärtad ursäkt samt några oövertänkta uttalanden ur Nixon, vilket så gott som för alltid förstörde Nixons möjligheter att rehabilitera sig politiskt.

Inte är det ju direkt något fel på Ron Howards film. Man följer gärna med händelsernas utveckling. Men senast då man i extramaterialet får se några glimtar ur den riktiga intervjun önskar man att man i stället sett en bra dokumentär. Detta understryks också av att Howard valt att förklara en del av händelseförloppet med ”dokumentariska intervjuer” med personer ur Frosts produktionsteam. Ett grepp som bara får en att än mer längta efter en riktig dokumentär, och den riktiga intervjun. Saken blir inte bättre av att Frank Langella, så bra skådis han än är, inte tillstymmelsevis liknar Nixon, eller tyvärr lyckas utstråla Nixons intellektuella, men av ett starkt mindervärdeskomplex färgade väsen.

En välgjord, slipad och underhållande, men i slutändan helt onödig film med andra ord.

DVD, relativt bra extramaterial (kunde ha innehållit mer intervjumaterial med Frost och glimtar från den riktiga intervjun).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar