lördag 6 april 2013

Valkyrie (2008)

Jag är intresserad av historia, så i tillägg till en rad dokumentärer har jag också ganska många spelfilmer som mer eller mindre baserar sig på verkliga händelser. När det gäller närhistoria har det i praktiken blivit rätt många filmer som handlar om andra världskriget. I skrivande stund är ju inte krigsfilmer speciellt populära – de kanske hade sin glansperiod på 1970-talet, då en hel del av de som deltog fortfarande kunde bidra med information.

Ett undantag på senare år, och ett mycket ambitiöst projekt, utgör Valkyrie, som beskriver attentatet mot Adolf Hitler i slutskedena av kriget (1944) utfört av Claus von Stauffenberg, och som kom snubblande nära att lyckas.
När filmen hade premiär gick den mig helt förbi (kom den ens på biograferna här?). Hittade mycket skriverier på olika håll som ändlöst varvar diskussionen ifall Tom Cruise var den rätta personen att spela Stauffenberg. Han har som skådis kanske ett lite begränsat register, men mig störde det inte – också storyn i sig och de övriga skådisarna bär upp filmen, även om någon kanske kan ha svårt att smälta Cruise i någon annan roll än Mission Impossible. Han gör i Valkyrie i mitt tycke ett robust arbete, och regissören har åtminstone haft vett att inte försökt klämma ur Cruise något han inte kan prestera.
Producenterna har försökt vara noga med att göra det hela så autentiskt som möjligt, och där har de lyckats riktigt bra. Här och där kan skönjas några artistiska friheter, för att göra det hela ännu mer spännande. I och för sig har storyn bra element som det är, så mer autentiskt kunde det egentligen bara ha blivit om alla hade talat tyska - här görs förstås en slags eftergift åt Hollywood, men det är ju i och för sig inget nytt, och stör inte helhetsupplevelsen.
En solid och bra grej som uppnår sin ambitiösa mål, sevärd för alla som är intresserade av närhistoria.

DVD Region 2. Extras: En välgjord dokumentär om Stauffenberg och motståndsrörelsen (bl.a. med intressanta intervjuinslag med hans barn), dessutom en bra "making-of".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar