söndag 31 mars 2013

Love and Death (1975)

Måste erkänna att det var första gången jag såg Woody Allens War and Death, hans version av Krig och fred och alla andra ryska klassiker ihopbuntade. Kanske den någon gång visats på tv, men det måste ha varit mycket sällan.

Den tjehovska stämningen och miljöerna fungerar som bakgrund, men egentligen är filmen en av de många duetterna med Diane Keaton som Allen gjorde. Hans nördiga och sexuellt frustrerade roll, samt Keatons lätt neurotiska roll känner man igen från många andra Allen-epos, och mycket av dialogen kunde vara placerad i nästan vilken miljö som helst.

Som helhet funkar det hela riktigt bra, på vissa ställen får man flabba riktigt ordentligt. Det skadar inte om man har lite vetskap om Ryssland, de ryska klassikerna, och Sergej Bondartjuks gigantiska filmepos Krig och fred i bagaget. Och som med de flesta Woody Allen-filmer är det bäst om man behärskar engelska bra - de snabba verbala skämten är minst lika många som de visuella; i översättning går de lätt förbi.

Region 1 DVD, inga extras. Flipper med 4:3 på ena sidan och filmen beskuren till 16:9 på andra (eg. onödig, verkar som filmen ursprungligen var filmad i 4:3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar