tisdag 5 mars 2013

Chocolat (2000)

Jag blir alltid lite skeptisk när en film får översvallande, lysande recensioner då den har biografpremiär. Jag tänker alltid: ”kan något verkligen vara så bra”. Chocolat, i regi av den (åtminstone då) hyllade Lasse Hallström här till den kategorin. Den nominerades också för en rad Oscars och vann massa andra priser.

Nu, tretton år senare, är det så dags (dessutom gillar jag choklad). Storyn är intressant och har förmåga att fängsla: en fransk by 1959, där inte så mycket hänt sedan 1600-talet, får besök av en chokladmakare (Juliette Binoche), som sätter sprätt på staden. Konflikten med den konservative borgmästaren (Alfred Molina) sätter färg på händelsernas förlopp.

Filmen ha nästan en Ensemble Cast, massa kända skådisar finns med, t.o.m Johnny Depp, som man ju tyckte att under några år dök upp i var och varannan film, spelandes sig själv. Alla gör ett bra jobb, men en del av äkthetskänslan förminskas av att skådisarna, förutom Binoche, är engelska, amerikanska och svenska, och att alla talar engelska; det känns inte riktigt franskt. (Kanske jag borde ha sett filmen med den franska dubbningen, som finns på skivan).

Chocolat fick i tiderna lovsång för sitt fotografi - själv gillar jag inte softade bilder, och man får en känsla av Hallström kanske är lite för intresserad av att konstant skapa ”vackra” bilder. Hos mig resulterar det i att jag kastas ut ur storyn, nästan lika effektivt som när någon fotograf väljer att använsa ”shaky cam” för att ”öka realismen”.

Som helhet en nätt drama-komedi-romans med mänskliga proportioner - riktigt sevärd.

Region 1 DVD, Miramax Collector's Series - hyggligt med extras: Making-of-dokumentär, kommentarspår, smådokumentärer. Dolby Surround 5.1-ljudspår som inte tränger sig på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar