söndag 10 mars 2013

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1966)

Jag har i min filmsamling många filmer som jag knappast hade köpt till fullpris i butiken. Jag köper mycket filmer på loppmarknader (så länge priset håller sig under 3 euro) och i tillägg har jag också cirka 100 filmer i samlingen som kommit som en donation i samband med en flytt.

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum hör till den senare gruppen. En crazy-komedi från 1966 regisserad av Richard Lester (som man främst minns från Beatles-filmerna). Även denna komedi följer samma recept som Beatles-filmerna: en rad mer eller mindre kaotiska scener radas efter varandra utan större rim eller reson - och zoomlinsen får jobba hårt. Bland grundingredienserna återfinns denna gång en teatermusikal baserad på den romerska pjäsförfattaren Plautus farser (musiknumren i filmen är dock ganska få) och komikern Zero Mostel, samt många andra av Lesters standardgarde.

Filmens tydliga 60-talsprägel med lite småfräck komedi och Zero Mostels upptåg borde borga för något sevärt men tyvärr håller det hela inte riktigt längre. Någonslags kultstatus har väl filmen - men jag orkade inte inte se den från början till slut, utan fann mig klicka på spolknappen några gånger mot slutet. Buster Keaton gör en av sina sista roller i filmen.

NTSC Region 1 DVD, anamorfisk 16:9, snygg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar